Zinderende FIG Gala toppunt van eventweek

Door Edward Swier

Kracht, lenigheid en gratie. Die drie fysieke vaardigheden kwamen samen in een unieke show die op vrijdagavond al voorzichtig het einde van de World Gymnaestrada aankondigt. Op het FIG Gala, waar traditiegetrouw het beste uit de diverse gymnastiekdisciplines samenkomt, werd met 17 spectaculaire acts aangetoond dat de showsport misschien wel de leukste van allemaal is. Het plezier spatte er twee uur lang van af in de RAI.

Nog één dag. Een prachtige week loopt richting zijn eind, maar de World Gymnaestrada zou de World Gymnaestrada niet zijn als de hoogtepunten elkaar in de laatste 24 uur niet snel zouden opvolgen. Wacht zaterdag de sluitingsceremonie in het Olympisch Stadion, vrijdag zag een dampende RAI – volgepakt met 7000 toeschouwers – een zinderende show die de titel ‘Feel the Flow’ meekreeg. Water was het thema, stiekem wel toepasselijk in een week waarin het geregeld regende. Dat bedierf de sfeer tijdens de afgelopen dagen echter totaal niet en was – logischerwijs – ook vrijdagavond geen enkel beletsel.

17 acts

Liefst 70 groepen deden een verzoek om tot het FIG Gala te worden toegelaten, er was slechts plek voor 17 acts uit evenveel landen. Stuk voor stuk slaagden de formaties erin de mensen op de tribunes te verbazen. Niet alleen omdat de meesten gymnast zijn en weten hoe extreem moeilijk sommige van de bewegingen en acties zijn, lieten ze overduidelijk hoorbaar telkens hun enthousiasme en waardering blijken.

Zwitserland trapte af met de als altijd spectaculaire ringoefening, Japan en Finland brachten daarna  rust met respectievelijk een prachtige choreografie met doeken en een betoverende dans. Denemarken zorgde dat de hartslag weer flink omhoog ging met een springshow, waarna Zweden zijn ballenmeisjes – een hit tijdens de Group Performances – opvoerde. De vuilnismannen uit Duitsland zorgden vervolgens voor de komische noot, Zimbabwe zocht het in een traditionele dans, Chili kwam met acrogym en Nederland liet een dans met paraplu’s zien.

Brazilië nam de voortdurend in extase verkerende toeschouwers mee in een onderwaterwereld, waarna Portugal over de mat zweefde. Canada koos vervolgens voor de lucht, met een naar Cirque du Soleil neigende show met blauwe en witte doeken. Een harmonieuze dans van de Britten en een golvende wateract uit Italië vormden de opmaat naar een ongekende acrobatiekact uit Oostenrijk, die een siddering door de zaal liet gaan. Dat de World Gymnaestrada zeer inclusief is, kwam daarna naar voren in de Amerikaanse act, waarin gymnasten met een beperking de vloer deelden met validen. Griekenland sloot de uptempo avond af en leidde een enthousiaste gezamenlijke uitvoering van Colours Unite, met zevenduizend toeschouwers én bijna 700 uitvoerende gymnasten, in.

Drie shows

Vrijdag werd het FIG Gala tweemaal uitgevoerd, het goede nieuws is – voor wie geen kaarten kon krijgen – dat er zaterdagmorgen om 10.00 uur nog een derde show is ingepland. Daar zijn nog kaarten voor beschikbaar.

 

Bestel nog snel kaarten voor de zaterdag show!

Meer Nieuws

Topmateriaal World Gymnaestrada voor mooi prijsje te koop!

Topmateriaal World Gymnaestrada voor mooi prijsje te koop!

Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Wim neemt Gymba hele week bij de hand – Vrijwillger van de dag #6

Wim neemt Gymba hele week bij de hand – Vrijwillger van de dag #6