Wim neemt Gymba hele week bij de hand – Vrijwillger van de dag #6

Hij is de ogen en oren van Gymba. Doet zo nodig het woord namens de mascotte van de World Gymnaestrada. En maakt honderden foto’s per dag. Niemand verkeerde deze week langer in de omgeving van hét boegbeeld van het gymfeest dan Wim de Winter. Eens kijken of we hem wat geheimen van en over Gymba kunnen ontfutselen.

Door Edward Swier

,,Ik had me bij EventMakers opgegeven als vrijwilliger voor dit evenement, maar had nog geen idee wat ik zou gaan doen. Toen ik voorbij zag komen dat Gymba begeleidt moest worden, leek me dat wel meteen een leuke job’’, aldus de 26-jarige Wim. ,,Ik vond het vooral zo leuk omdat het natuurlijk flink afstaat van mijn dagelijkse werk. Maar ja, dat zal wel voor iedereen gelden. Want wie is nu vaker op pad met een mascotte?’’

Gymba is geen hij en geen zij. Noch een leeuw, panter of luipaard. Gymba is Gymba. Het is ook een groot geheim wie er in het kostuum zit, het is zelfs maar de vraag of er iemand inzit. Gymba praat niet, is namelijk magisch, mysterieus. Gymba is ook uitermate populair. Zonder twijfel gaan alle deelnemers naar huis met een foto waarop zij met de mascotte staan. En sommigen zijn wel drie of vier keer langs geweest, soms om alleen maar even te knuffelen met Gymba.

Wim is, en dat is vooral zo gegroeid omdat hij de hele week nu als begeleider optreedt, de enige die goed en helder met de mascotte kan communiceren. In welke taal? Wim houdt het geheim. ,,Maar we hebben wel een portofoon. Ik maak korte opmerkingen, die Gymba dan bevestigt met een hoofdknikje of armbeweging.”

Wim weet inmiddels exact hoe hoog alle deurposten in het immense RAI-complex zijn. En heeft goed in het oog of er een bank, trampoline of drempel in de weg ligt. Of dat er iemand met zijn benen gestrekt op de grond zit. Want dat kunnen we wel verklappen, Gymba kan niet zo heel goed zien. In ieder geval ziet de mascotte de grond amper, en ook boven het hoofd is er een blinde vlek.

Wat wel in het gezichtsveld van Gymba ligt, is echter ‘niet veilig’. Gymba maakt namelijk direct contact, laat een ieder glim- of zelf schaterlachen. Want Gymba is ondeugend. Nu ook, in de lobby van de RAI, haalt de mascotte een aantal geintjes uit. Als Gymba op de foto is geweest met een groepje Zwitserse zestigers gaat-ie er vandoor met het koffertje van één van de vrouwen. En om de foto met een Duits meisje te verlevendigen pikt-ie het vlaggetje uit haar rugzak. Wim kan er wel om lachen. ,,Ik hoef Gymba zelden te tippen, het is een hele actieve mascotte.”

Het dagelijkse programma van Gymba varieert nogal. Wim en Gymba maken elke dag enkele rondjes door de hallen; Gymba laat zich gewillig aaien door World Gymnaestrada-deelnemers. De mascotte speelde ook een rol bij de openingsceremonie, was actief in het voorprogramma van de nationale avonden, maar laat zich ook verleiden om met hele naties op de foto te gaan. Bij het FIG Gala zal Gymba helpen met het opwarmen van het publiek. ,,Op zulke momenten lever ik Gymba af aan de rand van de vloer, daarna redt-ie zich wel.”

Nee, Wims collega’s op het werk bij de gemeente Capelle weten niet wat hij deze week – die hij speciaal heeft vrijgenomen – doet. Hij wil wel met een interviewtje op deze site, maar of hij de klus op LinkedIn zet, weet hij ook nog niet zo net. ,,Nou ja, wel dat ik bij de World Gymnaestrada vrijwilligerswerk heb gedaan. Zoals ik dat bij veel andere evenementen in Nederland doe. Maar dat ik de mascotte begeleid, ja dat roept misschien wel zoveel vragen op dat ik het maar voor mezelf houd. Al zal ik er niet omheen draaien als iemand er naar vraagt. Want het is namelijk wel echt een hele leuke week geweest! Ik zou dit zo weer doen. Portugal mag me bellen.”

Meer Nieuws

Topmateriaal World Gymnaestrada voor mooi prijsje te koop!

Topmateriaal World Gymnaestrada voor mooi prijsje te koop!

Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Zinderende FIG Gala toppunt van eventweek

Zinderende FIG Gala toppunt van eventweek