Vijf redenen waarom jij zou mee moeten doen aan de World Gymnaestrada 2023!

Over minder dan een jaar wordt in Amsterdam de World Gymnaestrada gehouden. Van 30 juli tot 5 augustus komen in de hoofdstad van Nederland ruim 20.000 gymnasten uit de hele wereld bijeen. En jij kan daar, waar je ook vandaan komt, met jouw groep bij zijn. De inschrijving is nog open, er is nog tijd genoeg om te oefenen. Wij geven je vijf redenen waarom je eigenlijk niet mag ontbreken.

 

Voor iedereen
Gevorderd, of nog een beginnend gymnast? Feitelijk maakt het niet uit of je al jaren aan gymnastiek doet of pas sinds kort. Je kiest muziek en/of een thema uit, maakt een choreografie en oefent met je eigen groep de performance die jullie willen geven. Die voer je, voor volle tribunes in Amsterdam, zo goed mogelijk uit. Jong of oud, groot of klein, man of vrouw; het maakt niet uit. Er is op de World Gymnaestrada letterlijk ruimte voor iedereen. De enige voorwaarde is dat je groep uit minstens 10 personen bestaat. Aan de diverse groepsonderdelen doen groepen met leeftijdsgenoten mee, maar ook gemengde groepen, met gymnasten van pakweg 5 tot misschien wel 90 jaar. Kleur, geloof, geaardheid, beperkt of niet, het maakt allemaal niks uit. Er is voor iedereen plek op het evenement.

Geen beoordeling
Er is niemand die – zoals bij de wedstrijdsport – een hard oordeel zal vellen. Je krijgt geen tienden aftrek voor een voetje buiten de lijn, of een niet helemaal afgemaakte beweging, welnee. De World Gymnaestrada is een niet-competitief evenement. Gymnastics for All, waar de World Gymnaestrada onder valt, is de grootste afdeling van de internationale turnfederatie FIG, en niet voor niks! Heel veel mensen genieten van gymnastiek, zonder dat ze dromen van olympische medailles of grote kampioenschappen. Natuurlijk, je zet met z’n allen je beste beentje voor, oefent maanden voor het beste resultaat, maar hoeft niet gespannen te zijn. Aan het eind van de dag heeft iedereen een even goed gevoel, het eindresultaat mag er altijd zijn. Trouwens, de planning voor de week is zo dat je je show minstens drie keer kunt uitvoeren.

Veel deskundig publiek
Gymnastics for All kent een viertal F’en: Fun, Fitness, Fundamentals en Friendship. Ook voor het sociale aspect, het opbouwen van vriendschappen, is op ons evenement veel ruimte. Je bent deelnemer, maar feitelijk ook toeschouwer. Er is alle gelegenheid om als deelnemer aan de World Gymnaestrada ook aanwezig te zijn bij de optredens van groepen uit je eigen land, of andere landen. Zo krijg je inspiratie voor een volgende keer, maak je kennis met andere culturen. Dat kan in je accommodatie – veel teams kiezen ervoor om in een school te slapen, maar hotels zijn ook beschikbaar -, in de eetzaal, of in de zaal op de tribune. Er zijn zowel optredens in het prachtige zalencomplex RAI, als in het historische Olympisch Stadion. Ook zijn er City Performances op diverse locaties in Amsterdam. Tijdens de World Gymnaestrada is het een drukte van belang in de stad, het evenement trekt behalve deelnemers ook altijd nog duizenden liefhebbers. Veel deelnemers komen iedere vier jaar terug, om mee te doen, maar ook om oude bekenden, vaak uit een heel ander werelddeel, weer te zien.

Spektakel
Het evenement kent, en daar is een vergelijking met de Olympische Spelen wel op zijn plaats, zowel een openings- als een sluitingsceremonie. Veel deelnemers kijken daar letterlijk vier jaar naar uit. Ook de nationale avonden, waarbij de turnfederatie van een land meerdere groepen laat optreden in een spectaculaire uitvoering, zijn bijzonder. Bovendien is er altijd een speciaal FIG Gala, met een afgewogen dwarsdoorsnede van alle groepen, waarbij de meeste spectaculaire uitvoeringen een plekje krijgen. Afhankelijk van jouw eigen wensen kan je natuurlijk ook altijd, eventueel voor of na het evenement, nog ruimte en tijd inplannen om Nederland en Amsterdam beter te leren kennen.

Laagdrempelig
Jazeker, er hebben zich letterlijk al duizenden deelnemers, uit meer dan 50 landen, aangemeld. Er zijn landen die een afvaardiging van wel 3000 sporters sturen. Maar, iedereen kan zich nog inschrijven. Neem contact op, via je vereniging, met de nationale gymnastiekbond van jouw land om de mogelijkheden voor deelname aan de World Gymnaestrada 2023 te bespreken. Lukt het je zo snel niet om in eigen land contact te leggen met de betrokkenen, stuur ons dan een mailtje en wij helpen je verder: info@wg2023.nl

Meer Nieuws

Julie Levasseur uit Canada: “We kunnen veel van elkaar leren. Sport kan je zoveel meer brengen dan alleen een medaille.”

Julie Levasseur uit Canada: “We kunnen veel van elkaar leren. Sport kan je zoveel meer brengen dan alleen een medaille.”

Stina Kajsa Colleou uit Noorwegen: “We kijken er nu al naar uit. Alle meisjes zijn excited, het gaat er voortdurend over.”

Stina Kajsa Colleou uit Noorwegen: “We kijken er nu al naar uit. Alle meisjes zijn excited, het gaat er voortdurend over.”

Janssen-Fritsen levert toestellen en matten voor World Gymnaestrada Amsterdam 2023

Janssen-Fritsen levert toestellen en matten voor World Gymnaestrada Amsterdam 2023