Rutger spreekt publiek toe, maar de sporter staat centraal #5

Bij de World Gymnaestrada klinkt het stemgeluid van Rutger Vermast zowel in de RAI als het Vondelpark. Hij is, naar eigen zeggen, ,,op de wereld gezet om de mensen te entertainen.” Dat doet Rutger dan ook met verve. Als speaker praat hij met het grootste gemak de optredens bij het internationale gymsportevenement aan elkaar. Dat doet hij met een kwinkslag hier en een knipoog daar. Maar altijd met respect voor de sporter. ,,Want iedereen is belangrijk, maar de sporter het belangrijkst.”

Door Edward Swier

Het maakt hem niet uit of hij een circuit met 100.000 mensen of een zaaltje met amper 40 kijkers toespreekt. In zijn ‘knapzak’ heeft hij tal van instrumenten om de menigte – hoe groot ook – toe te spreken en te betrekken bij dat wat er op het podium of de vloer gaat gebeuren. ,,Het is mijn taak om de mensen blij te maken, en dus zoek ik naar wat zíj leuk vinden.” Dat betekent deze dagen dat hij op zijn werkplek, in dit geval de City Stage in het Vondelpark, al een paar keer flink heeft geïmproviseerd. ,,Als er zo nu en dan een pauze in het programma zit, vullen we dat zo mogelijk met verzoeknummers. Wie wat wil zingen, mag dat van mij doen. Maar als je erop wilt dansen, en een aantal breakdancers wilde dat wel, kan dat ook.”

Als je ziet hoe hij, met zijn kenmerkende stemgeluid, een Finse formatie afkondigt en vervolgens doorpraat richting de opkomst van een Engels team, zie je daar de jarenlange ervaring in terug. Maar ondertussen zit de sleet er geenszins op, het is geen standaardpraatje dat Rutger afsteekt. Welnee, hij zoekt met een kwinkslag, en originele teksten, contact met publiek en de optredende gymnasten. Het is, zegt hij, vooral van belang om vanaf dat podium ,,niet alleen maar te zenden.” Maar ook ruimte te laten voor het geluid van het publiek. Juist dat is bij de World Gymnaestrada luid. Zoals de gymnasten overal dansen en springen, zo ook tonen ze veel enthousiasme als de speaker ze aanspoort tot actie. ,,Dit evenement borrelt van de energie.”

We treffen de speaker bij de City Stage in het Vondelpark. Vermast noemt het een ,,belangrijk podium. Juist omdat dit in het centrum van de stad ligt. Hier komt de Amsterdammer langs, en kan je ‘m zonder veel moeite laten zien hoe mooi deze tak van sport is. Voor de overige podia moet je naar de RAI of het Olympisch Stadion, en eventueel ook nog een toegangskaartje kopen, maar hier loop je er vanzelf tegenaan. Dat is allicht voor een aantal mensen alsnog aanleiding om de RAI binnen te stappen.”

Hij vindt het belangrijk om verder te kijken dan zijn neus lang is. ,,Ik praat altijd met de organisatie vooraf over waar hun evenement nu voor staat. Is het een topsportevenement dan lijkt dat vaak al duidelijk, maar ook dan kan de opzet zijn om juist de basis te verbreden. Wil je als sportbond naar meer leden, dan is het geen gek idee om in aanloop naar een wedstrijd, tijdens time-outs of in de rust wat spelletjes voor jongeren op het veld te organiseren, of een quiz te houden waarbij je de basisregels van een sport uitlegt. Zulke dingen werken.”

Rutger denkt graag mee. En heeft precies door waar hij zijn toehoorders mee kan pakken. Zo ook weet Rutger, dankzij zijn jarenlange ervaring als DJ, precies welk muziekje hij op welk moment moet draaien. ,,Ik zie aan een armbeweging, of de twinkeling in iemands ogen, of een bepaald nummer op prijs wordt gesteld. Dat stukje herkenning is zo belangrijk.”

Het bewijs wordt nog geen vijf minuten later geleverd. Nu er een grote Griekse groep voor het podium staat, vult hij een stilte in het programma in met de sirtaki. En hop, staan er opeens twintig Griekse tieners te dansen bij het openluchttheater in het Vondelpark. In zijn laptop staan pakweg 20.000 nummers. ,,Voor elk land heb ik een speciale playlist. Wordt er iets aangevraagd, of is iets in een bepaald land populair, en heb ik het nummer niet, dan voeg ik dat aan mijn playlist toe. Ik vraag ook altijd aan sporters of ze een favoriet nummer uit eigen land hebben.”

Na de World Gymnaestrada staat hij straks weer bij de Dutch Grand Prix op Zandvoort. En onlangs nog was hij te horen bij de aankomst van The Ocean Race in Scheveningen. Alle grote hockeyduels in Nederland is hij ook van de partij, zoals nog vele andere evenementen. In de regel zijn het vooral sporttoernooien, van topsport tot breedtesport, waar hij spreekstalmeester is. ,,En altijd staat voor mij de sporter zelf centraal. Want die moet het podium op, die verdient alle aandacht. Dus als ik bijvoorbeeld tijdens de World Gymnaestrada een nationale avond inleidt, warm ik het publiek weliswaar op, maar schaal ik vlak voor aanvang van de hoofdshow ook weer af. Sporters verdienen namelijk een grootse entree. Altijd. Of het nu wereldkampioenen zijn of amateursporters die hun eigen hoogste niveau proberen aan te tikken.”

Meer Nieuws

Topmateriaal World Gymnaestrada voor mooi prijsje te koop!

Topmateriaal World Gymnaestrada voor mooi prijsje te koop!

Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Zinderende FIG Gala toppunt van eventweek

Zinderende FIG Gala toppunt van eventweek