Nog 1 jaar te gaan tot de World Gymnaestrada 2023!

Vandaag is een nieuwe mijlpaal bereikt op de weg naar de 17e editie van de FIG World Gymnaestrada in Amsterdam (NED).  De FIG World Gymnaestrada 2023 Amsterdam vindt plaats van 30 juli tot en met 5 augustus volgend jaar en biedt de Gymnastics For All-gemeenschap de kans om samen te komen en hun liefde voor de sport te delen.

 

Het evenement van 2023 komt 70 jaar na de eerste editie, die ook in Nederland werd gehouden – in Rotterdam in 1953. De Nederlander JH Sommer, toen vicevoorzitter van de FIG en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekfederatie, speelde een belangrijke rol bij de organisatie van dat eerste evenement en dit wordt de derde keer dat Nederland als gastheer optreedt, nadat in 1991 Amsterdam het evenement organiseerde.

Om de mijlpaal van één jaar te markeren, heeft het lokale organisatiecomité (LOC) een animatie gemaakt waarin de beroemde bezienswaardigheden van Amsterdam en de locaties van de World Gymnaestrada worden getoond. “Be Amazed” is het motto voor Amsterdam 2023 en de organisatoren hopen dat meer mensen dan ooit versteld zullen staan van de FIG World Gymnaestrada, aangezien zij ernaar streven een recordaantal landen en deelnemers naar de Nederlandse hoofdstad te halen.

De editie van 2019 verwelkomde 65 federaties, waaronder 11 nieuwkomerslanden, wat een recordaantal was. “We willen de gelegenheid van de 70e verjaardag aangrijpen om met minstens 70 federaties ons bestaan te laten vieren,” zei Rogerio Valerio, voorzitter van het FIG Gymnastics for All Comité. “Nu is het tijd om daarvoor te werken en we krijgen positieve reacties van over de hele wereld,” voegde Valerio eraan toe, die bemoedigd wordt door het groeiende aantal landen van de verschillende continentale bonden die betrokken zijn bij Gymnastics for All.

De belangrijkste boodschap van het GfA-comité is dat de World Gymnaestrada een evenement is dat openstaat voor iedereen. Zo was de oudste deelnemer in Dornbirn (AUT), vier jaar geleden 90 jaar oud. “Het gaat om inclusie”, benadrukte Valerio. “Gymnastics for All is voor elke leeftijd en elk vermogen.

“Dit is het grootste evenement dat de FIG organiseert – het is onze ster,” voegde hij eraan toe. “Er waren meer dan 18.000 deelnemers in Dornbirn die van over de hele wereld samenkwamen om hun liefde voor gymnastiek te delen.”

Plannen krijgen vorm

De Wereld Gymnaestrada 2023 Amsterdam begint op zaterdag 30 juli om 20.00 uur met de openingsceremonie in het Olympisch Stadion Amsterdam en gedurende de vijf daaropvolgende dagen is er een combinatie van groepsoptredens, grote groepsoptredens en nationale optredens. Op de agenda staan ook de stadsoptredens, de World Team Performance en het FIG Gala, voor de slotceremonie op zaterdag 5 augustus.

In het Olympisch Stadion van Amsterdam, waar ook de editie van 1991 plaatsvond, zullen ook de slotceremonie en de grote groepsoptredens plaatsvinden.

De laatste stap in de voorbereidingen vond plaats op 1 en 2 juli met een informatiebijeenkomst in Amsterdam, waar het Lokale Organiserend Comité en het FIG GfA Comité samenkwam met de delegatiehoofden van 35 landen. Het was de eerste keer dat alle partijen in levende lijve bijeenkwamen, aangezien de vorige informatiebijeenkomst, in juli 2021, online had plaatsgevonden. Het was ook de eerste officiële opdracht van het nieuwe GfA-Comité, waarvan de leden tijdens het FIG-congres van afgelopen november zijn gekozen.

In totaal waren meer dan 60 deelnemers aanwezig om meer te weten te komen over de logistieke plannen voor volgend jaar, de locaties te bezoeken en meer te weten te komen over het programma dat door het LOC wordt opgezet. “Hopelijk inspireert het meer mensen om mee te doen,” zei Valerio die geniet van deze samenkomst van de GfA-gemeenschap na de uitdagingen met de pandemie. “Na Dornbirn in 2019 zijn we weer met iedereen samen in Amsterdam,” zei hij.

Meer Nieuws

Connie Esau uit Zuid-Afrika: ”Zo is er telkens wel een herinnering die ze in haar hart heeft gesloten. ,,Het evenement is een belangrijk deel van mijn leven geworden.”

Connie Esau uit Zuid-Afrika: ”Zo is er telkens wel een herinnering die ze in haar hart heeft gesloten. ,,Het evenement is een belangrijk deel van mijn leven geworden.”