Stina Kajsa Colleou uit Noorwegen: “We kijken er nu al naar uit. Alle meisjes zijn excited, het gaat er voortdurend over.”

Iedereen heeft er al zin in, iedereen bereidt zich gedegen voor. In meer dan 50 landen werken groepen aan hun performance voor de World Gymnaestrada, die van 30 juli t/m 5 augustus 2023 in Amsterdam plaatsvinden. In een serie interviews met deelnemers en coaches praten we over hun betrokkenheid en passie voor het evenement. In aflevering 5: Stina Kajsa Colleou uit Noorwegen. Zij is sportief directeur bij de Fredrikstad Turnforening, die in 2023 met een groep van 74 meisjes van 13 tot 20 jaar naar Amsterdam komt.

Door Edward Swier

De turnvereniging uit Fredrikstad, een gemeente ten zuiden van Oslo die vlak bij de grens met Zweden ligt, bestaat al sinds 1881. En heeft zich dus diepgeworteld in Fredrikstad. Stina Kajsa Colleou: ,,Iedereen in de stad die je spreekt kent wel iemand die lid is. Of heeft er zelf geturnd. De club is erg bekend. En het leuke is, iedereen die je erover spreekt heeft er goede herinneringen aan.”

Bovendien heeft iedereen het meteen over het unieke clubgebouw van de Turnforening. Het statige houten gebouw in het hart van de stad werd in 1899 in gebruik genomen door de club en is sindsdien altijd de trainingslocatie van de vereniging gebleven. Het is werkelijk prachtig onderhouden, een plaatje. ,,Als je er langsloopt heb je de onweerstaanbare drang om er binnen te komen kijken. Je kan het eenvoudigweg niet niet mooi vinden. Zo’n oud gebouw, zo geweldig goed onderhouden. Het is uniek! Zelf ben ik sinds drie maanden bij de vereniging, ik kom oorspronkelijk niet uit Frederikstad. Vrienden en familie die me de afgelopen tijd hebben bezocht heb ik allemaal meegenomen voor een rondleiding. Die staan met grote ogen en open mond te kijken en roepen allemaal: wow! Want het is echt een geweldig gebouw, de sfeer is bijzonder.”

Dagelijks wordt de houten turnhal gebruikt voor de trainingen. ,,We hebben momenteel zo’n beetje 800 leden. In de leeftijd van pakweg 2 tot 92. Een aantal van de oudere dames komt nog met regelmaat bijeen, en niet alleen voor deze groep is de vereniging een belangrijk deel van hun leven. Het is hun tweede huis.” In de jaren vijftig van de vorige eeuw had de vereniging zelfs 1400 leden. Met andere woorden: gymnastiek is écht groot in Frederikstad. ,,Het is er door de jaren heen één van de grootste, belangrijkste sporten geworden.” Het acrobatiekteam dat voormalig topzwemster Stina begeleidt, telt ongeveer 110 meisjes, 74 daarvan gaan mee naar de World Gymnaestrada in Amsterdam. ,,Voor de meesten van hen wordt het hun eerste deelname, een aantal was er in 2019 in Dornbirn ook bij.”

Frederikstad Turnforening heeft een lange historie met de World Gymnaestrada. ,,De allereerste keer dat we meededen was in 1999. Daarna zijn we er altijd wel bij geweest. Een aantal keren, zoals in 2011 en de laatste keer in Dornbirn, had de club de eer en het genoegen om onderdeel te mogen zijn van het FIG Gala. Dat is toch altijd wel een speciaal iets.”

Voor de komende editie van de World Gymnaestrada bereidt de groep meiden een drietal shows en twee city performances voor. En het gezelschap zal optreden tijdens het Nordic Gala op 3 augustus. ,,Onze group performances zijn twaalf minuten, en onze hoofdoptreden zo’n vier minuten. We werken er inmiddels al ruim een jaar aan, we kunnen het komende jaar ook nog goed gebruiken. Soms komen we wel vijf keer in de week in de avonduren bijeen. Ik moet zeggen dat ik enorme bewondering voor de groep heb. Zowel zij als de coachingstaf werken er echt keihard aan, met enorm veel plezier bovendien. Het is veel werk, maar we zijn allemaal enorm enthousiast. We willen in Amsterdam ons beste beentje voor zetten.”

De oefening is een mix van acrobatiek en dans en voert terug naar een aantal oude Noorse tradities. ,,Onze belangrijkste show heet ‘Hulderskogen’. Het speelt zich voor een groot deel af in het bos, het

is een Noors sprookje. ‘Hulders’ zijn een soort mooie trollen. Ze wonen diep in het bos en verwarren de mensen door hun vriendelijke voorkomen. Ze hebben namelijk slechte gedachten.’’

Vlak voor vertrek naar de World Gymnaestrada volgt nog een heus trainingskamp. ,,We gaan tot juni hard met elkaar aan de slag, voor de laatste puntjes op de i’s. Dan nemen we even vrijaf en sluiten we af met een trainingskamp waar we twee keer

per dag zullen trainen. Daarna zijn we helemaal klaar om in Amsterdam een prachtige show neer te zetten, we kijken er nu al naar uit. Alle meisjes zijn excited, het gaat er voortdurend over.”

Hoewel ze als topzwemster zelf is opgegroeid met topsport kent Stina de filosofie achter de World Gymnaestrada en Gymnastics for All, waarbij het niet om de punten maar om het plezier draait. ,,Ik leef een beetje in beide werelden. Maar ik ben het heel erg eens met de gedachten achter Gymnastics for All. De Fredrikstad Turnforening heeft daar ook beleid op gemaakt. We hebben een open deur, een open hart voor iedereen. Iedereen is welkom. Dat is heel belangrijk. Maar, we willen natuurlijk wel op een bepaald niveau komen en straks in Amsterdam een goede performance neerzetten. Er is een bepaalde standaard waar we aan proberen te voldoen. We willen zo goed als maar kan voor de dag komen, daarom trainen we ook zoveel.”

Hoewel het voor Stina zelf de eerste keer is dat ze naar de World Gymnaestrada gaat, heeft ze al veel over de sfeer en entourage meegekregen. ,,Iedereen binnen de vereniging kijkt ernaar uit, ik niet minder. Ik denk er elke dag aan! Het is ook zo leuk om met zo’n grote groep naar een doel toe te werken. Je ziet het hele proces. Ze leren elkaar steeds beter kennen, straks in Amsterdam zal dat nog meer het geval zijn. Ze leren samenwerken, worden closer als groep. Dat alles maakt dat je ook de oefening steeds beter samen kunt doen. Het is echt geweldig om deze hele reis met deze groep te maken. Het wordt geweldig.”

Meer Nieuws

Topmateriaal World Gymnaestrada voor mooi prijsje te koop!

Topmateriaal World Gymnaestrada voor mooi prijsje te koop!

Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Zinderende FIG Gala toppunt van eventweek

Zinderende FIG Gala toppunt van eventweek