
Iedereen heeft er al zin in, iedereen bereidt zich gedegen voor. In meer dan 50 landen werken groepen aan hun performance voor de World Gymnaestrada, die van 30 juli t/m 5 augustus 2023 in Amsterdam plaatsvinden. In een serie interviews met deelnemers en coaches praten we over hun betrokkenheid en passie voor het evenement. In aflevering 3: Hesham El Nady uit Egypte. Zijn land komt met een door de farao’s geïnspireerde voorstelling naar Nederland.
Door Edward Swier
Hesham El Nady gooit direct een balletje op. ,,Weet je dat de oorsprong van de gymnastiek misschien wel in Egypte ligt?” Op zuilen en tabletten in tempels zijn tekeningen van acrobatische, sportieve (gymnastiek)oefeningen gevonden. De farao’s lieten zich allicht duizenden jaren terug vermaken door onderdanen die hun kunsten vertoonden. “Je ziet op die tekeningen echt de grondbeginselen van wat we nu gymnastiek noemen. Mooi dat we daar nu nog een hommage aan kunnen brengen.”
Nee, het is zeker niet de eerste keer dat Egypte meedoet aan de World Gymnaestrada. Bij 5 eerdere edities van het evenement was een afvaardiging van de Egyptische turnfederatie present. Maar nooit kwam zo’n grote groep als die voor 2023 staat ingepland. Zelf was Hesham El Nady, hoofd van de technische commissie voor Gymnastics for All van de Egyptische Gymnastiek Federatie, er bijvoorbeeld in 2007 in Dornbirn bij. Als trainer/coach en deelnemer, van een slechts zevenkoppige afvaardiging. Voor de komende editie echter zal een gezelschap van tussen de 75 en 85 Egyptenaren naar Amsterdam afreizen. Hesham El Nady: “Dan heb je het dus over hele andere aantallen. Het is een grote sprong voorwaarts.”
Gymnastics for All
Dat heeft een reden. Een goede reden. Meer en meer is er bij de Egyptische turnbond aandacht voor Gymnastics for All, krijgt de niet-competitieve vorm van gymnastiek support. El Nady is er een groot voorvechter van. “Een tijd terug kreeg Gymnastics for All niet zoveel aandacht in Egypte, vrijwel niemand bekommerde zich er om. Maar nu, tegenwoordig, is er veel enthousiasme voor. Oké, voor een aantal mensen draait het nog steeds om de wedstrijden, om het winnen van medailles, maar er komt meer en meer aandacht voor onze discipline. Er zijn evenementen, er worden cursussen en opleidingen gegeven. Toen we in 2019 begonnen met Gymnastics for All wisten we bij benadering zo’n 150 deelnemers te verzamelen, maar nu zijn het er al 2200. En hun aantal groeit. Er is duidelijk een ontwikkeling zichtbaar. Het aantal deelnemers groeit, de kwaliteit, van de cursussen, van de staf, van de faciliteiten, groeit. We zijn, mede dankzij hulp van de FIG, in staat om meer mensen op te leiden. We doen echt ons best om beter en beter te worden.”
Om uiting te geven daaraan was deelname in Amsterdam niet meer dan logisch. Een groep van zo’n 75 tot 85 gymnasten, die doorgaans actief zijn bij de Galhoum Gymnastics Academy maar in Amsterdam onder de vlag van Egypte zullen uitkomen, traint op een speciale, op de tijd van de farao’s geïnspireerde performance. “Met een modern sausje, de nieuwste technieken, dat wel’’, vertelt Hesham El Nady. Hij begeleidt de groep, omdat hij goed weet wat er tijdens de World Gymnaestrada van gymnasten gevraagd wordt. De faraoshow deed onder meer mee tijdens Arabs Got Talent, reikte daar zelfs ver. “Maar, bij de Gymnaestrada draait het niet om winnen, niet om de kans op een miljoen dollar. Dat is juist zo mooi aan dit evenement.”
“Als president van het technisch comité van Gymnastics for All houd ik supervisie, en help ik ze met adviezen. Er is ons veel aan gelegen om op ons best te verschijnen. Het is niet zomaar eens of andere show in Egypte, we gaan naar de World Gymnaestrada. Dat is nota bene het grootste sportevenement, en dus zullen we daar een prachtige performance neer willen zetten.”
Golden Buzzer
De groep uit Shibin al Kawm, een stad 50 kilometer ten noorden van Caïro, bestaat uit sporters van 7 tot 33 jaar en heeft veel ervaring. Niet alleen bereikte ze dus de finale van Arabs Got Talent – onder meer dankzij een Golden Buzzer bij de voorrondes – bij veel festivals en evenementen werd de openingsact verzorgd. “Sinds 2017 is het niveau elke jaar omhoog gegaan, inmiddels kunnen we echt iets geweldigs neerzetten. We zijn de eerste acrobatische groep van Egypte en spelen een toonaangevende rol in het Midden-Oosten’’, aldus Mahmoud Zahw. “Dat willen we ook graag in Europa tonen.”
De groep is gewend om, voor shows, in een maand of twee een nieuwe performance in te studeren. Maar voor de World Gymnaestrada wordt een ander, langer traject gevolgd. El Nady: “We hebben een schema gemaakt waarin er alle tijd is om de oefening in te slijpen, om niet opeens nog 7 dagen in de week, en wel acht uur per dag, te moeten trainen met het mes op de keel. Gymnastics for All is ook de tijd ergens voor nemen. Dat verhoogt het plezier.”
Want voor alles staat voor Hesham El Nady het plezier voorop. “Dat houd ik iedereen in Egypte ook voor: het is geen competitie. Het gaat erom dat we plezier beleven aan onze reis naar Amsterdam, dat we gelukkig zijn tijdens de voorbereidingen. Dat heb ik de groep zelf ook meegegeven. Het is heel anders of je strijdt voor één miljoen dollar in Arabs Got Talent, of dat je traint voor dit evenement. Je hebt geen stress, geen zorgen. Gymnastics for All staat voor plezier, de World Gymnaestrada staat voor fun. Je gaat erheen om de connectie te zoeken met anderen, om de rest van de wereld een goed idee over Egypte te geven. En het is alsof je, in de voorbereiding, in de hemel bent. Geen stress, je wordt niet gepusht. Niemand richt een geweer op je, niemand zal je aftrek geven omdat je een arm verkeerd buigt of de kniehef niet hoog genoeg is. Maak er gewoon een mooie show van.”
Plezier
El Nady moet in eigen land nog geregeld uitleggen waar de World Gymnaestrada om draait. “Bij de bond zijn er nog veel die naar de medailles kijken. Die mensen leg ik dan geduldig uit dat plezier hebben niet iets slechts is, integendeel. Ook als je lol hebt, word je er wijzer van. Je traint, wordt beter, leert van anderen, doet ervaringen op. Dat is allemaal ook een heleboel waard. Fun is niet zomaar een woordje, het omvat nog zoveel meer. Sterker, ik ben ervan overtuigd dat je meer leert als je niet onder druk wordt gezet”, aldus El Nady, die bij steeds meer evenementen in eigen land ook dat gedachtengoed verspreidt. “We hebben al steeds meer gelegenheden, festivals, waarbij het niet om de medailles draait, of waar gewoon iedereen, ter herinnering, een plak krijgt.”
De groep kijkt erg uit naar de trip naar Nederland. “De meesten van de groep zijn nog nooit buiten de Arabische wereld geweest, en kijken er erg naar uit. Zelf heb ik, uit hoofde van mijn functies in de gymnastieksport, als onder meer jurylid bij internationale turnwedstrijden, veel van de wereld gezien en ik kan uit ervaring vertellen dat het een geweldig gevoel is als je elders zo hartelijk wordt verwelkomd. Ik weet zeker dat dit een prachtige ervaring gaat worden. Ik heb ze allemaal voorgehouden dat het evenement, met 20.000 deelnemers, feitelijk nog groter is dan de Olympische Spelen. Het zijn net de Spelen, maar dan zonder stress.”