De tweede information meeting heeft de delegaties weer ‘Amazed’!

Be amazed! De slogan voor de 17e World Gymnaestrada, die van 30 juli tot 5 augustus 2023 in Amsterdam zal plaatsvinden, is ruim een jaar van te voren al van toepassing. Een internationaal gezelschap maakte begin juli 2022 vol enthousiasme en nieuwgierigheid kennis met wat er straks allemaal in Amsterdam gaat gebeuren. En was aangenaam verrast.

Met minder dan 13 maanden te gaan voor de start van de World Gymnaestrada ontmoetten het FIG Gymnastics for All Committee, het Local Organising Committee en de Head of Delegations van de deelnemende landen elkaar in Amsterdam. Aan het eind van het weekeinde nam iedereen vol verwachting over het aanstaande evenement, en met een lading ervaringen, indrukken en kennis, weer afscheid. Er wacht voor de organisaties, zowel in Nederland als voor de deelnemende landen, nog een lange route tot de World Gymnaestrada, maar duidelijk is dat iedereen er enorm veel zin in heeft.

Bianca Wieman heette, namens de Nederlands turnfederatie KNGU, het gezelschap welkom in Nederland. “We zijn enorm blij elkaar na twee jaar online-meetings weer te zien. De voorbereidingen voor de World Gymnaestrada zijn in volle gang, voor zowel het LOC als de delegaties. We merken op social media al dat het wereldwijd meer en meer begint te leven. Het is prachtig om te zien hoe iedereen zich klaarmaakt voor een geweldig evenement.”

Project Director José Holster en haar team gaven tijdens het weekeinde een aantal presentaties, de deelnemende landen kregen uitgebreid de gelegenheid hun vragen over de behandelde onderwerpen én andere thema’s te stellen. Holster: “Het was, voor iedereen, een super leerzaam weekeinde. Niet alleen voor de deelnemende landen, maar ook voor ons als organisatie. Wij kunnen al heel veel vertellen, maar het interessantste zijn natuurlijk de vragen die anderen je stellen. Het is heel goed om elkaars vragen te kunnen beantwoorden, of daar in de komende periode een antwoord op te vinden. We zitten nu een jaar voor het evenement en het is goed om te weten welke zaken vooral bij de delegaties leven, zodat we in de komende maanden juist daarover meer specifieke informatie kunnen geven.”

Liefst 35 deelnemende landen stuurden hun Head of Delegation naar Amsterdam. Zij inventariseerden in het eerste weekeinde van juli onder meer de locaties waar de Group Performances, Large Group Performances, City Performances, National Performances, de World Team Performance en het FIG Gala plaats zullen vinden. Iedere delegatie heeft vanzelfsprekend zijn eigen wensen. Waar Zimbabwe bijvoorbeeld met een groep van 20 deelnemers hoopt te komen, en Egypte met 85 mensen naar Amsterdam reist, telt de Zwitserse afvaardiging waarschijnlijk rond de 3500 personen. Zwitsers hoofd logistiek Stefan Bosshard: “Als je, zoals wij, met een enorme grote groep naar Nederland komt, wil je natuurlijk vooraf al alles tot in de puntjes geregeld zien. We hebben nu een goede indruk en kunnen verder. We krijgen er nu al heel veel zin in.”

Ook Jean Herrel, voor de tweede maal Head of Delegation van de Belgische ploeg, kijkt uit naar Amsterdam 2023. “Het is goed om de locaties te zien, goed om het gevoel alvast te krijgen. Dit zijn de momenten dat je weet dat er nog het nodige moet gebeuren, maar dat je er ook enorm veel zin in krijgt.’’

Het gezelschap, van wie velen elkaar sinds Dornbirn 2019 – door de pandemie – niet meer gezien hadden, keek vrijdagmiddag zijn ogen uit in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Het stadion werd in 1928 in gebruik genomen tijdens de Olympische Spelen en dient sindsdien als sport- en evenementenaccommodatie. Tijdens de World Gymnaestrada zullen de openings- en sluitingsceremonie er plaatsvinden, net als de Large Group Performances. Juist omdat er nu de opbouw plaatsvond van een muziekfestival konden de afgevaardigden een goede indruk krijgen van de grootte van de vloer én de tribunes. Tijdens de World Gymnaestrada is er op de tribunes plaats voor zo’n 22.500 bezoekers.

Zaterdag 2 juli volgde onder meer een rondleiding door de RAI. Deze accommodatie was in 1991, net als het Olympisch Stadion overigens, ook al in gebruik voor de World Gymnaestrada. Onder meer de nu nog lege Hall 1 en Hall 2, waar respectievelijk 4500 en 6000 toeschouwers in kunnen, werden bekeken. Hier vinden de National Performances plaats. Brasil, Zwitserland, Duitsland, Nederland, Japan, Portugal, Italië, PAGU (de Pan-American Gymnastics Union) en de gezamenlijke noordse landen zullen er tijdens de World Gymnaestrada een of meer voorstellingen houden. Het internationale gezelschap bewoog zich telkens met het openbaar vervoer door de stad, hetgeen ook wordt aanbevolen voor de World Gymnaestrada zelf. De RAI en het Olympisch Stadion liggen niet ver van elkaar. Amsterdam kent een fijnmazig netwerk van metro’s, trams en bussen. Deelnemers ontvangen allemaal een GVB-kaart tijdens het evenement.

Tijdens twee lange vergaderochtenden deelde de organisatie de nu reeds vaststaande details met de deelnemende landen. Vanzelfsprekend was er veel aandacht voor de invulling van het programma in de diverse hallen en het stadion. Maar werd ook besproken welke toestellen ter beschikking staan van de deelnemers en kregen de delegaties uitleg over onder meer medische zaken, catering, veiligheid, verzekeringen, het registratiesysteem en de diverse communicatiekanalen. Gymba, de officiële mascotte van de World Gymnaestrada in Amsterdam, bracht – ter verluchtiging van de vergaderdag – ook een bezoek aan de meeting.

In de middag werden enkele slaapaccommodaties, waaronder een school en een hotel, bezocht. Ongeveer 80% van de deelnemers slaapt tijdens de World Gymnaestrada in een school. Het is één van de specifieke aspecten die het evenement een uniek karakter geeft. De allereerste editie van de World Gymnaestrada was in 1953 in Nederland (Rotterdam), in 2023 wordt de zeventiende editie gehouden. Het evenement komt als het ware thuis. Monique Kempff, voorzitter van de KNGU: “Het is een laagdrempelig, en heel inclusief evenement. Alle disciplines binnen de gymsport, zoals dans, acrobatiek, turnen, zijn vertegenwoordigd. We willen de hele wereld dolgraag laten zien dat je met heel veel plezier kunt sporten en zijn trots dat we de Gymnaestrada weer in Nederland mogen organiseren. Iedereen is welkom.’’

Vrijdagavond konden de buitenlandse bezoekers Amsterdam van een andere kant bekijken. Tijdens een rondvaart door de grachten kreeg het internationale gezelschap een goede indruk van Amsterdam zoals zich dat sinds de 17e eeuw ontwikkelde tot een wereldstad van bescheiden omvang.

FIG-afgevaardigde Rogério Valério, President of the Gymnastics for All Committee, noemde het een zeer waardevolle samenkomst in Amsterdam. “We zijn bij Gymnastics for All één grote vriendengroep. De sport brengt ons samen. We weten dat iedereen die ooit op de Gymnaestrada geweest is, graag weer terugkomt. Het heeft iets magisch, met 20.000 mensen van over de hele wereld samen aan gymnastiek doen. We leren enorm veel van elkaar, van elkaars culturen, van elkaars manier van bewegen. Daarom ook kijken we elke keer weer uit naar de volgende editie. Het is fijn om te zien wat er allemaal al gerealiseerd is in Amsterdam voor 2023.”

Meer Nieuws

Dawn Rozzell-Howens: “Onze club is opgezet voor gymnasten met een handicap en we hebben ook enkele ‘mainstream’ gymnasten.”

Dawn Rozzell-Howens: “Onze club is opgezet voor gymnasten met een handicap en we hebben ook enkele ‘mainstream’ gymnasten.”

Nog 1 jaar te gaan tot de World Gymnaestrada 2023!

Nog 1 jaar te gaan tot de World Gymnaestrada 2023!

KDO APELDOORN DANST OP DE WERELD GYMNAESTRADA

KDO APELDOORN DANST OP DE WERELD GYMNAESTRADA