De jeugd heeft de toekomst, ook in Portugal #6

Ze lijken wel met duizenden. Overal duiken ze op, de in groene Portugal-shirtjes gehulde tieners. Dat je ze overal ziet, is misschien ook niet zo gek. De TikTok kids, een groep van Sporting Club de Portugal uit Lissabon, is hier bijvoorbeeld met 120 jongeren. En die zijn onvermoeibaar. ,,De Nationale Avond van Portugal, de Beach Party, onze eigen shows, een trip naar de historische binnenstad van Amsterdam; we doen aan alles mee. We wilden helemaal niets missen.”

Door: Edward Swier

Superactief zijn ze, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Klinkt ergens een favoriet nummer, dan danst en springt de groep, die pakweg tussen de 9 en 20 jaar is, er op los. Is er een DJ, dan blijven ze er hangen. Treden leeftijdsgenoten uit andere delen van Portugal op, ze gaan erheen. En die nieuwe vrienden uit Zwitserland en Zweden, daar zijn ze ook al langs geweest.

Petra – in perfect Engels – legt uit wat er ,,zo geweldig is aan deze week. We genieten gewoon overal van. Je bent hier deel van een heel groot team. Dat bestaat niet alleen uit je eigen groep, niet alleen maar uit de afvaardiging van je land, nee je bent lid van een groot team van wel bijna 20.000 mensen. Zo voelt dat echt. Het is een heel bijzonder gevoel, dat je bijna niet kunt omschrijven. Maar het is vooral een heel warm gevoel.’’

De trip naar Nederland is alle trainingen waard geweest. ,,Die periode was al enorm leuk. We hebben heel veel met elkaar geoefend. In de zaal, bij de vereniging. Maar ook online. Dan verzint er één een move, die we vervolgens allemaal nadoen.” Ze noemen zichzelf de TikTok kids. Een beter bewijs dat ze de toekomst zijn, hoef je niet te zoeken.

Over vier jaar zijn ze er, weten Kenya, Petra en Francisco, nu al zeker, er absoluut weer bij. Dan is de World Gymnaestrada voor hun om de hoek, in hun eigen woonplaats Lissabon. Nu reisden ze heel Europa door, een avontuur op zich. En op die trip maakten ze, dat voelen ze zo, vrienden voor het leven. ,,Als ik in Lissabon van school verander, zie ik de meesten nooit meer. Maar met de mensen die bijvoorbeeld eerder nog in ons team bij Sporting Club de Portugal zaten, heb ik nu nog steeds contact. En met de kinderen met wie ik hier kennis maakt, ga ik ook contact houden’’, denkt Francisco, die net als Petra een licht schorre stem heeft. ,,Misschien niet raar omdat we ook naar de Beach Party en de Silent Disco zijn geweest.”

Ondertussen hebben ze ook, buiten de RAI en het Olympisch Stadion, hun ogen de kost gegeven. Ze hebben zich verbaasd over hoe geordend Nederland is. ,,Toen we aankwamen en op Schiphol landden, zagen we hoe netjes de huizen in een rijtje staan.” Zelfs Amsterdam, toch een stuk chaotischer, omschrijven ze als ,,georganiseerd. Dat is heel wat anders dan het rotzooitje bij ons. Lissabon is a mess, but a beautiful mess.” Het zijn juist die ervaringen die eeuwigheidswaarde hebben. Jongeren ontdekken dankzij de World Gymnaestrada de wereld, zullen zich dat eeuwig herinneren.

Die herinneringen willen ze ook alvast toewensen aan iedereen die over vier jaar naar Lissabon komt. Kenya: ,,Dat gaat ook een ongelooflijk groot festijn worden.”

Meer Nieuws

Topmateriaal World Gymnaestrada voor mooi prijsje te koop!

Topmateriaal World Gymnaestrada voor mooi prijsje te koop!

Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Vier jaar om je te verheugen, vier jaar om na te genieten

Zinderende FIG Gala toppunt van eventweek

Zinderende FIG Gala toppunt van eventweek