De allerjongste deelnemer wordt geboren in juni 2023

De World Gymnaestrada Amsterdam 2023 is voor jong en oud. Letterlijk. Voor de komende editie, die 30 juli in Amsterdam begint en tot 5 augustus duurt, staat zelfs nog een nuljarige (!) ingeschreven. Het bijzondere verhaal van haar moeder, Daniela Rauw.

Geschreven door: Edward Swier

Het was even wennen voor de persoon die de Belgische aanmeldingen voor de World Gymnaestrada Amsterdam 2023 moest verwerken. Een van de ingevulde formulieren stond nog vol vraagtekens. Naam? Onbekend. Geboortedatum? Nader te bepalen. Het stond er echt. Daniela Rauw, aanstaande moeder, geeft uitleg. Haar nog ongeboren dochter is er straks, in Amsterdam bij, maar heeft nu nog geen naam. En het is ook nog afwachten op welke junidag het kind het levenslicht ziet. ‘’Maar we zijn er bij in Amsterdam, dat weet ik zeker. We hebben zoveel effort in deelname van onze vereniging TSV Recht gestoken, ik wil het als trainster gewoon niet missen. En wie weet zal de kleine later ooit zeggen dat zo jong al de kiem is gelegd voor een leven lang gymnastiek.”

Trainster van Belgische vereniging

Samen met haar vrouw Vanessa heeft Daniela al een zoontje van bijna drie, Theo. En straks in Amsterdam is dus ook haar tweede kind van de partij. ‘’Toen ik ons aanmeldde, voor onder meer een slaapplek en de deelnemerskaarten, kwam ik natuurlijk toch voor een paar dilemma’s te staan. Je kunt moeilijk een naam opgeven, als die er nog niet is. En ik kan wel de datum dat ik uitgerekend ben noteren, maar hoe vaak gebeurt het nu dat je precies op die dag bevalt’’, vertelt de trainster van de Belgische vereniging.

Nee, Rauw denkt niet dat de aankomende baby meteen een rol in het programma van TSV Recht zal spelen. Maar toch kijkt de hele vereniging wel uit naar de reis met de kleine spruit. ‘’Ons gezelschap bestaat uit een hele grote groep meisjes, veel tieners. En die kijken er echt allemaal naar uit om mijn kinderen te vertroetelen. Niet alleen de baby hoor, ook onze zoon. Die gaan de tijd van hun leven krijgen. Nu al is het altijd feest als hij meegaat naar de training.”

Klein dorp met veel gym animo

Daniela Rauw (34) woont in het Duitstalige deel van België. Van de 11,6 miljoen Belgen zijn er slechts 76.000 Duitstalig. ‘’Maar weet je dat er tijdens de World Gymnaestrada Amsterdam 2023 maar liefst drie gymnastiekverenigingen uit onze regio meedoen? Dat is natuurlijk best opmerkelijk. Recht is een klein dorp, maar de turnvereniging is behoorlijk groot. Bij ons is het nog vrij traditioneel dat de jongetjes gaan voetballen en de meisjes op gymnastiek gaan.”

De formatie van TSV Recht bestaat uit 34 turnsters, in de leeftijd van 11 tot 30 jaar. Naast Rauw komen nog drie andere trainers mee. Ook neemt de club wat supporters mee, Amsterdam ligt immers niet al te ver van het oostelijk deel van België.

1.200 dozen eieren

Overigens is het voor de leden van TSV Recht niet bepaald vanzelfsprekend dat ze maar even met z’n allen naar de World Gymnaestrada Amsterdam 2023 komen. Daarvoor moet gespaard worden. En dus doen de leden klusjes om het benodigde bedrag bij elkaar te brengen. ‘’Zo hebben we in de dagen voor Pasen met z’n allen paaseieren geverfd en verkocht.’’ Dat ging trouwens niet om een paar doosjes. ‘’Nee, ik kon in de weken erna eigenlijk geen eieren meer zien en volgens mij was het de rest ook zo vergaan. We hebben toen 7200 eieren beschilderd.’’ Dat zijn toch al gauw 1200 doosjes met 6 stuks….

‘’We geven in aanloop naar de World Gymnaestrada Amsterdam 2023 ook altijd een paar voorstellingen en kleine gala’s. Ten eerste natuurlijk ook om onze uitvoering te oefenen. Maar niet in de laatste plaats om de mensen die ons het hele jaar volgen te laten zien wat we gaan doen en om nog wat fondsen te werven.’’

Aladdin

Het thema van de opvoering is het sprookje van Aladdin. ‘’Er zitten acrobatiek, dans en vloeroefeningen in de show. We maken ook piramiden, maar zonder toestellen. Het is, al zeg ik het zelf, een mooi, bonte mix van de diverse gymnastiekdisciplines.’’

Daniela Rauw is al zo’n twintig jaar trainster bij de vereniging. ‘’Ik was trainster van de wedstrijdturnsters, gaf vanaf mijn veertiende ook al dans en kleuterturnen. Zestien jaar terug heb ik de showgroep opgericht. Er waren een aantal meisjes die geen wedstrijden meer wilden turnen, maar toch nog graag aan gymnastiek wilden blijven doen. We hoorden in die tijd van Eurogym, zijn daar met tien meisjes naartoe geweest om het uit te proberen en sindsdien hebben we de smaak te pakken.”

Meteen verkocht

Een keer eerder was TSV Recht ook van de partij op de World Gymnaestrada Amsterdam 2023, de laatste keer in Dornbirn (2019) namelijk. ‘’Op Eurogym zijn we inmiddels vijf keer geweest. We waren meteen verkocht toen we naar Dornbirn gingen, alles was zoveel groter. Met veel meer deelnemers, een omvangrijker programma. We waren nog niet terug uit Dornbirn of we hadden al besloten dat we ook naar Amsterdam zouden gaan.”

Neemt niet weg dat Rauw uiteindelijk juist voor het evenement een kind krijgt. ‘’Dat ging net, concludeerden we toen we de uitgerekende datum wisten. We moeten straks natuurlijk nog wel een beetje aankijken hoe het gaat. Kan de kleine in een draagdoek, dan zijn we al heel wat mobieler dan met een wagen. En lukt het om in een van de scholen te slapen en er wat privacy te creëren of moeten we toch alsnog in een camper of een hotel slapen. En de vraag is ook hoezeer ze het geluid in de zaal verdraagt. Het wordt een avontuur, maar het is wel een avontuur waar we naar uitkijken.”

Ze had er ook voor kunnen kiezen om thuis te blijven, maar dat is in de ogen van Daniela een gemiste kans. ‘’Ik heb er natuurlijk alle vertrouwen in dat ze het ook zonder mijn aanwezigheid wel redden in Amsterdam, maar het is gewoon veel leuker om er wel bij te zijn. Voor mij is de World Gymnaestrada Amsterdam 2023 ook een belevenis. En ja, zo wordt het dat voor onze nieuwe dochter natuurlijk ook.’’

 

 

Meer Nieuws

World Gymnaestrada: Het platform dat een inclusieve samenleving ondersteunt

World Gymnaestrada: Het platform dat een inclusieve samenleving ondersteunt

Het officiële WG2023 nummer is live!

Het officiële WG2023 nummer is live!

Al 70 jaar, nog 70 dagen!

Al 70 jaar, nog 70 dagen!