Adèle Muller: “Het wordt de eerste keer, maar kijken uit naar deze geweldige reis.”

Iedereen heeft er al zin in, iedereen bereidt zich gedegen voor. In meer dan 50 landen werken groepen aan hun performance voor de World Gymnaestrada, die van 30 juli t/m 5 augustus 2023 in Amsterdam plaatsvinden. In een serie interviews met deelnemers en coaches praten we over hun betrokkenheid en passie voor het evenement. In aflevering 2: Adèle Muller van C’est nos Gyms uit Frankrijk.

Geschreven door: Edward Swier

Voor C’est nos gyms wordt de World Gymnaestrada een groot avontuur. “Het wordt de eerste keer, we zijn wel al naar EuroGym geweest, maar kijken uit naar deze geweldige reis.” De Franse gymnastiekorganisatie van het Comité Départemental Moselle doet voor het eerst mee aan de internationale gymnastiekmanifestatie in Amsterdam. Met als titel ‘wanneer gymnastiek spektakel wordt’ zetten Adèle Muller en haar mede-organisatoren in de afgelopen maanden een ambitieus plan neer.

Tot de start van de Olympische Spelen in Parijs in 2024 wordt gewerkt aan een voorstelling die door en voor de inwoners van het departement la Moselle (de Moezel) wordt opgevoerd. Bij de World Gymnaestrada is het eindresultaat voor het eerst internationaal zichtbaar, maar ook de afgelopen en komende maanden is de groep – in delen – actief geweest op diverse gymnastiekevenementen in met name noordoostelijk Frankrijk. “We hebben nu tussen de 40 en 50 gymnasten.”

Van de 28 verenigingen in het district hebben er 5 toegezegd mee te doen. “Dat mogen er nog wel meer worden, maar het project is net begonnen en het eerste begin is altijd het lastigst.” De gymnasten studeren bij hun vereniging de komende maanden allemaal een deel van de gezamenlijke voorstelling in, die uiteindelijk ongeveer 10 tot 12 minuten moet worden. Als rode draad is muziek van Queen gekozen, uiteenlopend van ‘We will rock you’ and ‘I want to break free’ tot ‘Killer Queen’, ‘Barcelona’ en ‘The show must go on’. “Als we allemaal muziek kiezen van één en dezelfde artiest, krijg je als vanzelf een richting waar je heen wilt. We hebben bovendien een choreograaf die bij alle verenigingen langs gaat en zo een en ander in elkaar laat overvloeien.”

Vanaf september, als in Frankrijk de scholen weer beginnen en ook het sportleven weer zijn normale ritme hervindt, zal de focus van de vijf verenigingen gezamenlijk op de World Gymnaestrada komen te staan. “We gaan in september met z’n allen bij elkaar zitten, dan leggen we het hele verhaal nog eens uit en stellen we samen onze show samen. Het is niet eenvoudig om iedereen op hetzelfde moment bij elkaar te krijgen, maar we streven ernaar om in de wintermaanden zeker eens per maand met z’n allen bij elkaar te komen en dan natuurlijk ook te oefenen.”

Dat is, in de ogen van Muller, nodig ook. “Want we hebben prachtige verhalen gehoord over het evenement, over de show, de ambiance en het spectaculaire aspect ervan, en willen vanzelfsprekend volgend jaar ook ons beste beentje voor zetten. Op EuroGym waren we al verrast over het hoge niveau, en er is ons verzekerd dat het bij de World Gymnaestrada allemaal nog net iets mooier en grootser is. Daar zijn we heel benieuwd naar.”

Muller: “Ons departement bestaat sinds 1946, is onderdeel van la Fédération Française de Gymnastique en promoot alle onderdelen van de gymsport. Verzameld in 35 verenigingen zijn er tussen de 7000 en 8000 gymnasten met een licentie die gymnastique artistique, trampolinespringen, tumbling, acrobatiek, ritmische gymnastiek, Parkour en gymnastiek voor teams doen.  Vanzelfsprekend komen uit deze groep sporters ook de aanmeldingen voor de World Gymnaestrada.”

Met het ambitieuze plan CD57GYM trekken Muller en haar bestuurlijke collega’s erop uit om de sport te promoten in de Moezelstreek, in het Franse gebied tegen de grens met Duitsland, Luxemburg en België. Daarbij valt op dat C’est nos gyms letterlijk inzet op jong én oud. “We trekken jongeren aan, teenagers, maar ook mensen van de Golden Age, van tussen de 55 en 80. Die laatste groep ging in het verleden vanuit ons gebied wel naar de Gymnaestrada, maar we willen nu absoluut ook met een jongere groep. Zij hebben de toekomst, zij vertegenwoordigen ook de jeugdige ambitie van ons departement.”

De groep komt met de bus naar Amsterdam en kijkt uit naar de sportieve week in de hoofdstad van Nederland. “Het is niet ver rijden, we zijn er in een uur of vier, vijf uur. En daarna wordt het een prachtige week verwachten we. We zijn heel benieuwd naar de optredens van andere groepen, en naar ons eigen optreden natuurlijk ook. We willen graag leren, ideeën opdoen door naar anderen te kijken en kijken ernaar uit om onze ervaringen te delen met sporters vanuit de hele wereld.”

Meer Nieuws

Connie Esau uit Zuid-Afrika: ”Zo is er telkens wel een herinnering die ze in haar hart heeft gesloten. ,,Het evenement is een belangrijk deel van mijn leven geworden.”

Connie Esau uit Zuid-Afrika: ”Zo is er telkens wel een herinnering die ze in haar hart heeft gesloten. ,,Het evenement is een belangrijk deel van mijn leven geworden.”