World Gymnaestrada Dornbirn/AUT 2019: large group performances, SUI01+02

De geschiedenis van de World Gymnaestrada

De World Gymnaestrada is een wereldwijd, niet-competitief evenement dat elke 4 jaar wordt gehouden met het grootste aantal actieve deelnemers van elk gymnastiekevenement. Deelname is voor iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd, ras, religie, cultuur, bekwaamheid of sociale status.

Over de World Gymnaestrada

De World Gymnaestrada is een wereldwijd, niet-competitief evenement dat elke vier jaar wordt gehouden met het grootste aantal actieve deelnemers van elk gymnastiekevenement. Deelname is voor iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd, ras, religie, cultuur, bekwaamheid of sociale status.

Alle deelnemers trainen om hun routines uit te voeren op de World Gymnaestrada, maar dat is niet het enige doel. Het gaat meer om de hele ervaring, de festiviteiten en het gevoel erbij te horen. Met trots hun land vertegenwoordigend, heeft het evenement een licht Olympisch gevoel. Gymnastiek van over de hele wereld komt samen, na enkele jaren opnieuw herenigd, waarbij internationale vriendschappen worden versterkt en taal- en cultuurverschillen worden overbrugd.

Sinds de allereerste editie in Nederland in 1953 is de World Gymnaestrada de wereld rondgereisd en uitgegroeid tot een multicultureel gymnastiekfestival. Na 32 jaar keert dit feest terug naar Amsterdam. Het wordt naar verwachting de beste en grootste World Gymnaestrada ooit.

World Gymnaestrada komt thuis

De allereerste editie werd – niet verwonderlijk – gehouden in Nederland (Rotterdam) in 1953, onder het motto ‘Joy of Life in Gymnastics’. Nederland (Amsterdam) was in 1991 opnieuw gastheer van de World Gymnaestrada. In vergelijking met 1953 was het aantal deelnemende landen verdubbeld tot 28 en het aantal deelnemers bijna verviervoudigd tot 19.500 (!). In termen van het aantal deelnemers was de World Gymnaestrada na de Olympische Spelen van 1928 het op één na grootste evenement in Amsterdam.

In 2023, precies 70 jaar na de eerste editie van de World Gymnaestrada, verwelkomt Amsterdam je wederom op dit evenement. Trouw aan de basisprincipes, maar met een frisse en innovatieve interpretatie voor een nieuwe generatie.